hem > vattenanalys > nitrit

Vad innebär nitrit i dricksvatten?

Höga halter nitrit i vattnet är relativt ovanligt men förekommer och kan indekera inläckage av föroreningar. Nitrit kan ge sjukdommen methemoglobinemi vid för högt intag. Methemoglobinemi är ett akut livshotande tillstånd där nitrit binder sig till röda blodkroppar vilket gör att blodet inte kan transportera syre som det ska. Risken är avsevärt högre för små barn och nitritintag.

Nitrat som är ett vanligare förekommande ämne i dricksvatten omvandlas till viss del till nitrit i kroppen varpå det total intaget nitrat och nitrat bör ses tillsammans.


Hur analyseras nitrit i vatten?

Gränsvärde för nitrit i dricksvatten är satt till 0,1 mg/liter och ger då provet en anmärkning. Halter över 0,5 mg/liter gör vattnet otjänlgit som dricksvatten.

För att mäta nitrat används spektrofotometer tillsammans med en regent(pulver eller vätska) som reagerar med med vattnet och ger en färg till provet i förhållande till hur mycket nitrat som finns i vattenprovet. Metoden är pålitligt och används för en rad andra ämnen i vattnet.

exempel på spektrofotometerexempel på spektrofotometer för nitritmätning

Bör nitrit filtreras bort ur vattnet?

Nitrit bör filtreras bort ur vattnet och kan göras med nitratfilter av jonbytartyp eller omvänd osmos.

Vill du läsa mer om vattenprov och andra ämnen i vattnet klicka här


nitrat vattenfilter

Nitratfilter

Vattenfilter för rening av nitrat.

fr.14 200kr

fluoridfilter

Dricksvattenfilter

Sänk nitrit i vattnet med våra dricksvattenfilter.

fr.5 500kr

Vad dricker du idag? Gör en analys och få svaret!

Jädra Rent Vatten sammarbetar med Mikrolab & ALS för ackrediterad vattenanalys av ditt dricksvatten. Beställ ditt vattenprov hos oss och få ett pålitligt svar på vad ditt vatten innehåller.

När provet är färdigt går vi tillsammans genom hela vattenprovet och ser över vad som är värt att tänka på.

Beställ Vattenanalys Förklaring Vattenanalys