hem > vattenanalys > antimon

Antimon, vad är det?

Antimon är ett halvmetalliskt grundämne som används i bl.a. batterier p.g.a. sin utmärkta egenskap som anod för lagring av litium- som natriumjoner. Naturlig förekomst i dricksvatten är dock väldigt ovanligt. Förekommer antimon på vattenprov kan det vara tecken på inläckage av föroreningar från industri, deponi eller avlopp. Antimon förekommer i rötslam, d.v.s. slam från reningsverk. Vatten och avloppsinstallationer kan även släppa ifrån sig antimon.

Får vi i oss för mycket antimon kan det påverkan hälsan neggativt med kroniska sjukdommar, men forskning kring antimon är bristfällig.

Gränsvärden för antimon

Överstiger halten 5 µg/liter är vattnet otjänligt p.g.a. hälsomässiga risker med vattnet.

Hur renar man vattnet från antimon?

Höga halter av antimon i dricksvatten bör åtgärdas. Om ursprung kan lokaliseras och stoppas är det alltid första åtgärd. Men det är inte alltid man kan hitta orsaken och då är vattenfilter lämpligt. Membrantekniken mvänd osmos är effektivt mot antimon och finns då i stor skala för hela hushållets behov av vatten eller som mindre filter för enbart dryck. Då antimon inte påverkar vattnet övriga användning är ofta ett dricksvattenfilter ett lämpligt val.

Vill du läsa mer om vattenprov och andra ämnen i vattnet klicka här


antimonfilter

Antimonfilter

Rena vattnet från antimon med ett dricksvattenfilter.

fr.5 500kr

Vad dricker du idag? Gör en analys och få svaret!

Jädra Rent Vatten sammarbetar med Mikrolab & ALS för ackrediterad vattenanalys av ditt dricksvatten. Beställ ditt vattenprov hos oss och få ett pålitligt svar på vad ditt vatten innehåller.

När provet är färdigt går vi tillsammans genom hela vattenprovet och ser över vad som är värt att tänka på.

Beställ Vattenanalys Förklaring Vattenanalys