hem > vanliga frågor > hur funkar det > olika tryckkärl

Olika typer av tryckkärl och dess funktion


För att en anläggning skall fungera bra krävs ett tryckkärl mellan brunnen och husets förbrukning.
Tryckkärl finns i flera olika utförande och dessa har olika för och nackdelar.
Ur vattenfiltersynpunkt finns det också tryckkärl som passar bättre till vissa typer av filter. Syftet med denna sida är att ge inblick i dom vanligaste tryckkärlen.

Tryckkärl:
Hydrofor
Hydropress
Pumpautomat
Konstanttrycks systemHydroforer

En hydrofor är en relativt enkel konstruktion. Ofta är dessa tryckkärl en större metallbehållar där vattnet går in på ena sidan och ut på andra(finns även komposit hydroforer). Hydroforer finns i många olika storlekar men standard för att vanligt hushåll brukar vara 150 liter.

Ett annat vanligt kännetecken är ett rör där vatten/luft -nivån i hydroforen går att kontrollera.

Fördelar med hydroforen är att den har få rörliga delar och håller länge. I Hydroforen får man även naturlig kontakt med luft när vattnet passerar, detta är positivt när vattnet skall behandlas från bl.a. järn och svavelväte.
Nackdelen med hydroforer är deras storlek och att priset oftast är något högre.

hydrofor

Hydropress

Hydropresser kallas även ibland för membranhydrofor.
Hydropresser blir allt vanligare i våra hushåll. Dom största anledningarna till detta är att dom är billigare och framförallt att dom tar mindre plats. Standardstorleken för hydropress i vanligt hushåll är 60 liter.

I en hydropress kommer vattnet aldrig i kontakt med luft utan jobbar med en gummiblåsa för att pressas ut. Hydropresser jobbar vanligtvis med en anslutning för både inkommande och utgående vatten. I en hydropress kommer vattnet inte kontakt med luft vilket kan leda till att t.ex. svavelväte luktar mer från vattnet i hushållet. Att lufta vattnet innan hydropressen är inte lika effektivt som vid hydrofor och det är med detta tryckkärl då bättre att titta på en filterlösning med inbyggd luftning.

Det finns även filterlösningar där det krävs att en hydropress används, detta är filter som ej vill ha någon syretillsatts i vattnet.
hydropress

Pumpautomat

Pumpautomaten kallas även för pumpomat.
Pumpautomat är små tryckkärl där man kombinerat tryckkärlet med en pump. Detta spar både utrymme och på plånboken. Kapaciteten på en pumpautomat är begränsad och används oftast till mindre anläggningar som sommarstugor m.m.

En pumpautomat består av en liten hydropress och en mindre pump.
Pumpautomaten kan ofta ställa till det när den skall kombineras med filter då dom har begränsad kapaciteten.

pumpautomat

Konstanttrycks system

En lite mer modern lösning med en varvtalstyrd pump som jobbar med att hålla ett konstant tryck på ledningsnätet.
Med denna lösning används en dränkbar pump och behovet av ett tryckutjämnande tryckkärl försvinner. Lösningen är energi och utrymmes effektiv lösning och då pumpen hela tiden levererar ett stadigt tryck behövs endast ett mycket litet tryckkärl som ofta monteras på ledningsnätet i närheten av kontrollboxen.

Tryckkärlet är ofta en liten hydropress modell på ett par liter för att eliminera eventuella mindre tryckstötare i ledningsnätet.
Lösningen kan se lite olika ut från olika leverantörer men jobbar med samma princip.

konstanttryckspump